Refakatçi Politikası
10 Ekim 2018

HASTA YATIŞ İŞLEMLERİ

Muayene bulguları ve tetkik sonuçlarınız değerlendirildikten sonra hastanızın yatarak tedavi edilmesi gerektiğine karar verilebilir. Bu durumda izlemeniz gereken işlemlerin sırası ise şöyledir:

Doktorunuz, hastanın yatmasına karar verdiğinde hastanemizce düzenlenmiş “Hasta Yatış Formu”nu doldurur.

Bütün işlemleri tamamlanmış yatış formu ile yatış işleminin yapılmış olduğu servise gitmeniz gerekmektedir. Yatış işlemi yapılan servise nasıl ulaşacağınız konusunda size poliklinik girişinde, mevcut olan “Danışma Birimlerimiz” yardımcı olacak ve yol göstereceklerdir.

Yatışı yapılan servise tüm işlemleri tamamlanmış yatış formu ile gelen hasta servis hemşiresince kabul edilecektir.

Servise kabulü yapılan hastanın yanında refakatçi kalınıp kalınamayacağı servis doktorunca; ziyaret saatleri, telefon ile ulaşma gibi bilgiler ise servis sorumlu hemşiresi tarafından size aktarılacaktır.

YATIŞTA GETİRİLMESİ GEREKENLER:

Hastanızın hastaneye yatmasına gerek duyulmuş ise ve siz de yatırmaya karar verdi iseniz, hastanızın hastanede yattığı sürece dışarıdan hiçbir şey getirmenize gerek yoktur. Ancak hastanın rahat etmesi ve hastanede yattığı sürece kendisini daha iyi hissedeceğini düşündüğünüz şeyleri getirmenizde bir sakınca yoktur. Şu tür malzemeler getirilmesi yararlı olabilir:

Pijama, terlik,
Diş fırçası-macunu,
Kitap, volkmen, dergi,
Sevdiği kişilerin ve/veya aile üyelerinin fotoğrafları
Daha öce yapılmış tüm tetkikleri ile alınmış tedavi var ise bunlara ilişkin elinizde mevcut olan her şeyin getirilmesi faydalı olacaktır.
Lütfen değerli olabilecek eşyalar getirmeyiniz. Ayrıca tedavisini olumsuz etkileyebilecek yiyecek alabilme olasılığını önlemek amacı ile yanında para bulundurulmaması da önerilir.

Tedavisi tamamlanan hastanın taburcu edilebilmesi için izlenmesi gereken bazı işlemler vardır ve taburcu işleminin yapıldığı saate göre işlemler değişiklik göstermektedir.

Mesai saatleri içinde taburculuk işlemleri:

Hastanın tedavisinin tamamlandığına ve taburcu olması gerektiğine hastanın doktoru/ları karar verir. Bu karar hasta ailesine sözlü olarak bildirilir ve hastanın hastanede yattığı sürece kendisine yapılan tüm tetkik, muayene, konsültasyon gibi bilgileri içeren “Epikriz” raporu hazırlanarak verilir. Servis Hemşiresince hasta ailesine teslim edilir.

Mesai saatleri dışında (16.00’dan sonra, hafta sonları ve resmi tatillerde) taburculuk işlemleri:

Hastanın tedavisinin tamamlandığına ve taburcu olması gerektiğine hastanın doktoru/ları karar verir. Bu karar hasta ailesine sözlü olarak bildirilir ve hastanın hastanede yattığı sürece kendisine yapılan tüm tetkik, muayene, konsültasyon gibi bilgileri ve ücretlerini içeren “Epikriz” raporu hazırlanarak verilir.

İsteğe bağlı Taburculuk işlemleri:

Bazı durumlarda hasta ailesi çeşitli nedenlerle (sosyal, ekonomik, ailesel, sunulan hizmetten memnun olmama tayin, göç vs.) hastasını taburcu etmek isteyebilir. Bu durumda hastanın doktorları aileye olası tüm riskleri anlatmakla yükümlüdür. Buna rağmen hasta ailesinin taburculuk istemesi durumunda ise “taburculuk işlemini kendisinin istediğini ve olası tüm risklerin sorumluluğunu aldığını gösterir imzalı bir yazı” alınarak işlemler yapılabilir. Bu durumda yapılması gereken işlemler diğer taburculuk işlemleri ile aynıdır.

REFAKATÇİ REHBERİ

Sevgili Refakatçiler;

Doktorunuz; hastanın yanında refakatçi olarak kalmanız yönünde karar vermiş ise; hem hastanızın, hem diğer hastalarımızın ve sağlık hizmet sunumunun daha iyi olabilmesi için lütfen aşağıda belirtilen hususlara dikkat etmeye çalışalım:

Tüm refakatçiler, hastane tarafından verilecek olan refakatçi kartlarını takmak zorundadırlar.
Zorunlu olmadıkça erkekler ile 18 yaşın altında olanlar refakatçi olarak kabul edilmemektedir.
Refakatçi olarak kalacak olan kimselere yatak verilememektedir.
Refakatçilerin kendi hastalarının bulunduğu oda dışındaki odalara girmemeleri hem kendileri hem de hastalarımızın yararınadır.
Refakatçilerimizin mümkün olduğunca az eşya getirmeleri ve getirmiş oldukları eşyaları klinikte gösterilen dolaplara yerleştirmeleri gerekmektedir. Refakatçilerimiz için gerekli olan temel eşyalar iç çamaşırı, pijama, terlik, diş fırçası ve macunu, havlu ve gerektiği kadar dış giyimdir.
Refakatçilerimizin dışarıdan yiyecek-içecek getirmeleri yasaktır.
Refakatçilerimizin hasta odası, banyo ve tuvaletleri mümkün olduğunca temiz kullanmaya dikkat etmeleri gerekmektedir.
Refakatçilerimizin; kliniklerde bulunan “Tıbbi Atık Çöp Kutusu”nu kullanmaları sakıncalıdır.
Refakatçilerimizin; sık sık refakatçi değişikliğine gitmemeleri, değişikliğin zorunlu olması halinde durumu klinik sorumlu hemşiresine bildirmeleri gereklidir.
Refakatçilerimiz, yemeklerini yemek saatlerinde yemeye gayret göstermelidirler.
Refakatçilerimiz klinikte kesinlikle sigara içemezler ve hasta etejerlerinde sigara bulunduramazlar. Bu hususta çok dikkatli olmaları gerekmektedir.
Refakatçilerimizin hasta yataklarına oturmaları ve yatmaları kesinlikle istenmemektedir.
Refakatçilerimizin; temel sağlık kurallarına dikkat etmeleri, sık sık banyo yapmaları istenmektedir.
Refakatçilerimizin hastalarımızın yatak korkuluklarını sürekli kapalı tutmaya dikkat etmeleri gereklidir.
Refakatçilerimizin her türlü istek ve şikayetlerini öncelikle klinik çalışanlarına iletmesi, çözüm için en kolay ve kısa olan yol olacaktır.
Doğumhane ve Kadın Doğum Servisinde hasta mahremiyeti açısından erkek refakatçi kalamaz.
Çocuk servisinde yatan hastalar için öncelikli olarak anneler refakatçi olarak kabul  edilir.
Yoğun bakım ünitelerinde refakatçi bulundurulmaz.
Refakatçilik süresinin bitiminde refakatçilerimizin hasta kayıt bölümüne gitmeleri ve refakatçi kartını iade etmeleri gerekmektedir.
Tüm bu hususlara dikkat etmeniz, sizin, hastanızın ve diğer hastalarımızın sağlığı ve tedavilerinin başarılı bir şekilde sağlanabilmesi için gereklidir. Lütfen uymaya dikkat edelim. Saygılarımızla…

GEÇMİŞ OLSUN