Organ Bağışını Kimler Yapabilir?
1979 tarih ve 2238 sayılı yasa gereği organ bağışı yapılabilmesi için 18 yaşını doldurmuş olmak ve bu dileğin iki tanık huzurunda sözlü olarak yapılması, ayrıca bunun bir hekim tarafından tasdik edilmesi yeterli olacaktır. Bunun için en yakın sağlık kuruluşuna başvurarak “Doku ve Organ Bağış Belge”nizi alabilirsiniz.
Hangi Organlar Bağışlanabilir?
Sağlıklı her organ bağışlanabilir. Ülkemizde kalp, akciğer, böbrek, karaciğer ve pankreas gibi organlar, kalp kapağı, gözün kornea tabakası ve kemik iliği ,kompozit dokular da başarıyla nakledilmektedir. Bir kişi organını bağışlayarak birçok insana yaşama şansı verebilir. Organlarınızı bağışlayarak birçok insana ölümünüzden sonra hayat verebilirsiniz.
Bağışlanan Organlar Kimlere Nakledilir?
Organ alacak hastalar öncelikle kan grubu ve doku grubu uyumuna, yaş, boy, kilo gibi kriterlere, ayrıca tıbbi aciliyet durumuna göre Sağlık Bakanlığı UKM (Ulusal Koordinasyon Merkezi ) tarafından belirlenmektedir.
Organ Nakli Kimlerden Yapılır?
Kadavradan ve canlıdan organ nakli yapılabilir. Kadavra donör (verici):Beyin ölümü gerçekleşmiş hastaların organları bağışlandığı takdirde bunlar kadavra donör olarak tanımlanmaktadır.
Organlarınızı Bağışlama Kararı Verirseniz Ne Yapacaksınız?
Sağlık Müdürlüklerinde, hastanelerde, emniyet müdürlüklerinde (ehliyet alımı sırasında), organ nakli yapan merkezlerde, organ nakli ile ilgilenen vakıf, Ankara dernek vs. kuruluşlarda organ bağışı işlemi yapılabilir. Organ bağışı yapanların, bu durumdan ailelerini de haberdar etmeleri daha sonra çıkabilecek problemleri önlemek açısından yararlı olacaktır.
Organ bağışında bulunan kişilerin organ bağış kartını daima yanında taşıması organ bağışı işleminin karışıklık ve gecikme olmaksızın yerine getirilmesini sağlayacaktır. Kişi organ bağışından vazgeçtiği anda organ bağış kartını taşımaktan vazgeçmeli ve bu kararını ailesine bildirmelidir.
Hastanemiz Organ Bağışı Başvuru Noktası:Nejla KÖKPINAR
Adres: Gölbaşı Devlet Hastanesi
Tel: 0416 781 61 33